Kandideeri 2025. aasta Eesti toidupiirkonna tiitli kandjaks

Regionaal- ja Põllumajandusministeerium kuulutab järjekorras juba kümnendat korda välja Eesti toidupiirkonna konkursi. Toidupiirkonna valimise eesmärk on tõsta esile Eesti eri piirkondade omanäolist toidukultuuri ning seekaudu edendada kohalikku ettevõtlust ning sise- ja välisturismi. Toidupiirkonna tiitlile saab kandideerida kuni 6. detsembrini.

„Toidupiirkonna tiitel annab kohalikule kogukonnale hea võimaluse tõsta esile oma toidukultuuri, arendada ettevõtlust ja edendada turismi, ühendades põnevad maitseelamused piirkonna traditsioonide ja kultuuriüritustega. Soovime väärtustada Eesti toidupärandit ning innustada uute toidutoodete ja turismiteenuste loomist, mis võiksid köita nii kodumaiseid kui ka rahvusvahelisi külastajaid,“ rääkis regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman.

Projekti eestvedaja, Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi toidu müügiedendamise valdkonna juht Kerli Nõges lisas, et selle algatuse kaudu on käivitunud mitmeid traditsiooniks kujunenud üritusi ning tekkinud koostööprojekte, mis aitavad kohalikel tootjatel end nähtavamaks muuta. Näiteks traditsioon korraldada 175 km pikkune Peipsi Toidu Tänav sai alguse Peipsimaa maitsete aastast. Järvamaa maitsete aasta programm omakorda keskendus piimatoodetele ning aasta päädis sellega, et sõna mokteil, mis tähendab piimakokteili, registreeriti kaubamärgina.

„Iga toidupiirkond on toonud Eesti toidukaardile midagi ainulaadset. Ootame põnevusega, milliseid maitseid ja elamusi toob endaga kaasa 2025. aasta toidupiirkond,“ sõnas Nõges.

Ettepaneku toidupiirkonna tiitlile kandideerimiseks saab esitada organisatsioon, kes on valmis võtma 2025. aasta Eesti toidupiirkonna koordineerija rolli. Kandideerimiseks tuleb esitada maitsete aasta kontseptsioon ja ürituste esialgne kava. Konkursile laekunud ettepanekute hindamisel võetakse arvesse toidukultuuri piirkondlikku eripära, kohaliku kogukonna kaasatust, esitaja ja meeskonna varasemaid kogemusi, ürituste kava mitmekülgsust ning spetsiaalselt toidupiirkonna aastaks loodud üritusi.

Varem on toidupiirkonna tiitlit kandnud Saaremaa, Muhu ja Ruhnu, Mulgimaa, Järvamaa, Põhja-Eesti, Haapsalu ja Läänemaa, Vana-Võromaa, Pärnumaa, Peipsimaa ja Hiiumaa.

2025. aasta toidupiirkonna tiitel antakse üle maikuus. Tutvu konkursi tingimustega Eesti toidu veebilehel.

 

Teate edastas: Heili Sõrmus, Regionaal- ja Põllumajandusministeerium, heili [dot] sormus [at] agri [dot] ee (heili[dot]sormus[at]agri[dot]ee), 5622 8240